Toitumine on üks olulisemaid aspekte treeningutest ja võistlustest taastumisel, nendeks valmistumisel ja sportlaste üldise tervise hoidmisel nii tipp- kui tervisesportlastel. Tasakaalustatud toitumise aluseks on kvaliteetne toit, mis varustab sportlast piisava energiahulgaga, sisaldab õiges vahekorras makrotoitaineid (süsivesikuid, valke, rasvu) ja piisavalt mikrotoitaineid (mineraalaineid, vitamiine).
Tippspordis tuleb aga tihti ette olukordi, kus kõik toitained on vaja omastada suhtelise energiadefitsiidi korral. Seda eriti spordialadel, kus on kaalukategooriad (maadlus, judo), hinnatakse sportlaste sooritusi esteetilisuse alusel (nt võimlemine, iluuisutamine) ning kehakaal mängib rolli tulemuste saavutamisel (nt suusahüpped).
Siiski saab “päris toidu” nutika kombineerimisega vähendada oluliselt kunstlike toidulisandite tarbimise vajadust. Siin on välja toodud mõned valikud toidugruppidest ja toiduainetest, millest lähtuda enda toitumisplaani koostamisel.
- süsivesikud – täisteratooted, kartul, pruun või metsik riis, puuviljad, köögiviljad
- valgud – linnuliha, kala, munad, piim, juust, jogurt, soja, tofu, kinoa
- rasvad – kala, pähklid ja seemned, õlid, oliivid, avokaado
- raud – punane liha, maks, täisteratooted, tatar, maasikad
- magneesium – pähklid, seemned, täisterariis
- D-vitamiin – kala, munakollane, maks
- antioksüdandid – puu- ja juurvilja
- kollageen – tsitruselised, munavalged
- C-vitamiin – kibuvits, astelpaju, paprika, sõstrad, murakad, maasikad, tsitruselised, kapsas, brokoli, porrulauk, kaalikas, tikrid, vaarikad, tomat, lillkapsas.
- foolhape – pärm, maks, kaunviljad, brokoli, lehtkapsas, spinat, pähklid, seemned, peet, nuikapsas, rohelised taimeosad, muna, leib, paprika, kaalikas, kamajahu, lillkapsas, redis, maasikad